Вести

РК Алкалоид У16 на турнир во Франција

-->

Во согласност со определбите на нашиот клуб на своите играчи, вклучително и на најмладите, да им обезбеди врвни услови за тренинг и за напредок, РК Алкалоид во периодот од 26 до 28 август ќе ја испрати на турнир во Франција пионерската екипа (под 16 години), поточно екипата од генерацијата 2007.

Организатор на турнирот на кој учествуваат повеќе екипи во разни возрасни категории е екипата на РК Нант, а нашите млади ракометари ќе играат во група со екипите на РК Тулуз од Франција, РК Онис од Франција и на РК Естудијантес од Белгија, како и со репрезентацијата на Бенин и Хихон од Шпанија.

Подоцна РК Алкалоид У16 ќе се вкрсти со екипите од групата А, во која се домаќинот РК Нант, потоа РК Шарт, РК Ливри и РК Зубри.

Влатко Котески ќе ја предводи нашата екипа во Франција, а со себе ќе поведе 15 ракометари.

„Ова е голема работа за овие млади играчи. За сите нив ќе биде прво меѓународно искуство, и тоа на гости кај клуб кој значи многу во врвот на европскиот ракомет. Покрај сите придобивки од таквиот настап, особено ни значи што клубот води грижа за најмладите, кои, ете, ќе добијат шанса да играат против екипи од сиот свет, а покрај искуството ќе можат да направат и споредби и да научат нешто ново“, вели тренерот Влатко Котески.